maanantai 29. lokakuuta 2012

 
Tirkistys ikkunasta
 
Teen töitä aina silloin tällöin kotona. Ajatuksen harhaillessa katse siirtyy ulos ikkunasta, joka tarjoaa mielenkiintoista seurattavaa. Pihan rajalla on kaksi vanhaa kuusta, jotka näyttävät nukkuvan päiväänsäkin, mutta se ei pidä paikkaansa.Tarkemmin katsottua on pihapuissa paljon elämää.
Ehkä varsinkin nyt, kun molempiin puihin on laitettu lintulaudat.
 
 
 
 
Vaan mitä ihmettä?!! Suurempi lintulaudoista on rysäyttetty maahan! Muistaakseni näin oli käynyt pari vuotta sitten ja silloin epäilin ihmisen tekemää ilkivaltaa. Ei sittenkään, en usko, että kenelläkään olisi intressiä tulla pihaamme lintulautoja pudottelemaan. Epäilykseni kohdistuvat oraviin, joita useampia pihapuissamme viihtyy. Lintulaudat ovat kiinnitettynä sisalköydellä, joka on oravalle helppo vastus silloin kun on ruuasta kysymys.
 
 







 

 
Luulisi kyllä, että pihapuun runsaasti tarjoamat kävyt riittäisivät, mutta kuka sitä nyt aina samaa ruokaa syö, jos muutakin on tarjolla.
 
 
 




Kävin sitten ripustamassa lintulaudan, tällä kertaa paksummilla köysillä kiinni puuhun ja suojaverkon, ettei harakat rohmua kaikkea. Linnuilla alkoikin olemaan kiire tankata ennen pimeän tuloa, sen verran harmaa on ollut päiväkin, ettei valoa riitä pitkään.

Lintujen puuhia on mukava seurata. Meillä on monena vuonna pidetty bongauslistaa lintulaudoilla vierailevista linnuista. Nyt siellä viihtyvät tiaiset, varpuset ja oksille ilmestyi jo keltasirkkuja. Viime talvena kestovierailija on ollut myös mustarastas. Onkohan se lähtenyt lämpimimpiin maihin vai jäänyt tänne talvea uhmaamaan ? Harvinaisempia poikkeajia ovat olleet hömötiaiset, kuusitiaiset ja niiden parvessa liikuskeleva puukiipijä.




 
 
 
Marraskuu tekee tuloaan ja pientä rihmaa putoaa taivaalta. Heitämme syksylle hyvästi ja toivotamme talven tervetulleeksi!
 


sunnuntai 28. lokakuuta 2012

 
Ensilumi satoi lokakuussa
 
Ensilumen kuorruttamaa kaunista metsämaisemaa ja pikkupakkasta. Tällaista se saisi tästä eteen päin ollakin. Lunta saa toki tulla lisää, kunhan vain pakkasella pysyisi. Vaan harvoinpa vielä lokakuun lumi on pysyvää. Vanha kansa sanoi, että tulee tautinen talvi, jos lumi sataa lehtipuuhun. Millainen talvi sitä oikein tuleekaan? 
 
 


Puuceen hyllylle löysimme vintiltä  hauskaa lukemista: Lemmen- ja rakkauskirjeiden kirjoittamisopas. Kirja sisältää hyviä vinkkejä etenkin nuorisolle :) mutta sopii lukemiseksi ihan kaikille. Lisäksi tarjoamme lukemiseksi maaseudun tietotaitoa ja oppikoulun maantiedon oppikirjaa, joka osoittaa sen, että maailma on muuttunut paljonkin ja millainen on ollut 50 vuotta sitten.


 
 
 Puuceen ikkuna on saanut jo vienon huurukerroksen ja saa lukemiset jäädä lämpimille keleille.
 
 




Saimme ikkunatehtaalta lähetyksen rekkaterminaaliin ja innokkaina kävimme lähetyksen hakemassa. Olipas arvokas ja painava kuorma peräkärryssä, joka onneksi saatiin perille ehjänä . Jaksoimme ikkuna kerrallaan kantaa ne saunatupaan odottamaan asennusta.





Ikkunoissa ovat harmaat profiilit, sopinevat harmaan hirren kaveriksi.


Koskahan ovet valmistuvat? On todella mielenkiintoista nähdä, millaiset ovista tulevat. Jätimme puusepälle "vapaat kädet" loihtia tuppeensahatusta lankusta ovet.




 
 
 




sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Syystunnelmia
 
 
Syksy on todella ollut sateinen, mutta onneksi joukkoon on mahtunut muutama poutainen päivä. Metsä on silloin kutsunut ja sinne onneksi ollaan päästy. Selkä vääränä on suppilovahveroita kannettu kotiin laitettavaksi. On paistettu ja laitettu pakkaseen, mutta myös hillottu etikkamausteliemeen, joka on henkilökohtainen suosikkini. Se sopii lisukkeeksi melkein mihin vaan ja vaikka sellaisenaan leivän päälle.
 
 



 

Hiukan harvinaisempaa herkkua löysimme läheiseltä suolta. Pakkasen puraisemia karpaloita poimittiin kohmeisilla sormilla. Niistä valmistuu kotitekoinen likööri, jota on sitten tarjolla joulun aikaan ja harkiten.
 
 
 




Saunanrakentaja on ollut toimessaan ja muurannut väliseinät saunatuvan, pukutilan ja saunan väliin. Nyt työvaihe on siinä vaiheessa, että tiilimuurin eteen on laitettu tervaleppäpaneeli.  Tältä se näyttää. Mielestämme onnistunut valinta ja vastakohta tummalle karheapintaiselle hirrelle. Lauteet tulevat myös tervalepästä.



Tässä saunan pesunurkkausta.
Lattialla olevasta putkesta tulee juokseva
vesi suoraan lähteestä.

Takkamestari on myös ehtinyt poikkeamaan. Takka on nyt slammattu kahteen kertaan ja viimeiseksi pinnaksi tulee antiikkilaasti. Takan vieressä oleva vanhan muurin malli on mielenkiintoinen yksityiskohta ja halusimme sen säilyttää sellaisenaan.


Takkaan voi jo tehdä kunnon tulen ja se mukavasti lämmittää pirttiä. Voi että, kun saataisiin valmiiksi tuo pirtti ja keittiö ja sauna, että siellä voisi aikaansa enemmänkin viettää.  Keskitämme nyt voimavarat tuon saunan laittamiseen ja katsotaan sen jälkeen näitä päätalon hommia.