lauantai 2. maaliskuuta 2013

Hiihtoloma







Pitkä odotuksemme palkittiin ja hiihtolomaa vietettiin Itä-Lapissa Kemijärven ja Suomu- ja Pyhätunturin maastoissa. Maisema oli juuri niin kaunis Kemijärvellä kuin sen muistimme olevan ja sitä ihastelimme niin täysikuun valossa kuin aamuauringon nostattamassa sumussakin. Toivottavasti paikalliset ymmärtävät ja osaavat nauttia maisemastaan, jollaista ei juuri toista Suomenniemeltä löydy.






Tunturi haastoi meidät joka päivä hiihtoretkelle. Viimeisin retkistä oli hauska koettelemus. Alkutaipale Pyhän keskuksesta Karhunjuomalammelle sujui mukavasti hoidettuja latuja pitkin, mutta Karhunjuomalammelta Pyhänkasteenputoukselle latu muistutti enemmän  metsässä kulkevaa polkua. Ladun päässä rohkeimmankin kulkijan oli riisuttava sukset jaloista, sillä melkein pystysuora laskeutuminen lumisia portaita pitkin Pyhänkasteen putouksen juurelle oli aikamoinen koettelemus. Joka tapauksessa suuremmilta mustelmilta vältyttiin ja pääsimme ihastelemaan talvista kuvaa; kesällä kirkkaana putoustava vesi oli nyt jäätynyt valtavaksi jääpaadeksi.

Putoukselle pääsee kesällä Isokurua myötäillen pitkospuita, joita pitkin me paluumatkalla sivakoimme kohti tunturikeskusta.  Päästyämme kurusta pois, oli meitä vastassa STOP-merkki lumivyöryvaroituksineen. Tätä varoitusta ei ollut toisesta suunnasta tullessamme eli "vastakarvaan" hiihtäessä. Onneksi ei mitään sattunut ja eipä osattu pelätäkään, kun ei vaarasta tiedetty. 

Kuva Pyhänkasteenputouksesta on hiukan sumea, kun kamerakin sai "kyytiä" portaita laskeuduttaessa. 










Lappilaiset, erityisesti Kemijärvellä ja Kursussa valmistetut leivät maistuvat sitten hyviltä. Eikä se yksistään johdu siitä, että nälkä saa ruoan aina maistumaan paremmalta. Leivät ovat kotitekoisen makuisia ja oloisia. Erityisen ihastuneita ollaan kemijärveläisen yrityksen ruis-pellavaruokaleipään (tähtileipä). Sen väliin kun laittaa juustoa, kylmäsavuporoa ja suolakurkkua, niin ei eväs siitä enää parane. Otin leivän ainesosat muistiin ja kotiin palattumme ei muuta kuin leipätaikina nousemaan. Kokeilu kannatti, vaikka ihan samasta tuotteesta ei olekaan kysymys, mutta maukasta tuli.




Lomailijaporukassamme riehui influenssavirus niin, että kaikki lapset yhtä lukuunottamatta ovat olleet vuodepotilaina. Aikuiset kaikki ovat toistaiseksi pysyneet kohtuullisen terveinä. Akut on nyt ladatummat kuin pitkään aikaan, kun mielikuvissa vilistää Lapin kairat ja maisemat.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti