tiistai 11. kesäkuuta 2013

EDISTYSTÄ 

Sauna kutsuu kulkijaa tervan tuoksulla, sillä mökin käsittelemättömät puusosat tervattiin. Paitsi että tuoksu sopii ympäristöön, niin myös ulkonäöllisesti tervattu lauta sopii hyvin rakennuksen tunnelmaan. Ovesta kurkkaamalla näkyy pukutilan seinä, jossa on tervaleppäpaneeli.

Ulko-ovenpielen tervattu "naamalauta"



Saunan katon mäntypaneeli käsiteltiin mustalla saunapetsillä. Nyt katto sopeutuu hyvin tummien hirsien kanssa eikä kilpaile tervaleppäpaneelin kanssa. Taidetaan petsata myös nuo ikkunan puitteet sekä saunan ja pukuhuoneen välinen ovi.


Katon paneelin petsattiin mustaksi.


Kun saunan ja pukuhuoneen lattia oli tasoitettu, oli vuorossa kosteussulku ennen laatoitusta.


 
 
 
Sitten seurasi lattian laatoitus, vielä saumalaasti puuttuu. Ajatus on myös slammata saunan muuri vaaleaksi, kuten myös tuvan puoleinen muuri, jotta pinta antaisi valoa. Saunaan tulee yksi sähkövalaisin lauteiden alle, joten iltapimeällä saunoessa on sopivan hämärä tunnelma. Kesäyön valossa ei sähkövaloa varmaan tavita.
 
 



Tämä kuvakulma on saunan pesunurkkauksesta. Ylemmässä kuvassa näkyy vesiputki, jonka kautta lähteestä tulee suoraan juokseva vesi. Vesiputken viereen asennetaan vesipata. Toiveena olisi saada  saunaan suihku, sillä meillä on positiivisia kokemuksia mökkisuihkusta mummun ja vaarin mökiltä ja se on oivallinen keksintö. Tässä asiassa varmaankin käännytään vaarin asiantuntemuksen pariin.
 
 
 
 
 
 
Tässä työvaiheita saunatuvan puolelta. Lattian tasoituksen jälkeen on aseteltu koolaukset ja niiden väliin villat.

Sähkötyöt tehtiin niin, että tuvan puolelle voi myöhemmin asentaa lämpöpatterit, mutta nyt tässä vaiheessa  päätettiin jättää patterit pois jo ihan ulkonäöllisistäkin syistä.

Varsinaiseksi  lämmöntuottajaksi on suunniteilla takka tai kamiina. Vielä ei lopullista päätöstä asiasta olla tehty, mutta hyviä kokemuksia on kamiinasta sen nopean lämmöntuoton vuoksi.

Oman lämpönsä varmasti tuottaa myös tiiliseinän takana oleva sauna. Tosin seinät pyrittiin eristämään saunan puolelta niin, että lämpö pysyisi suurimmaksi osaksi saunan puolella eikä tuvan puolella tarvitsisi ottaa "jälkilöylyjä".












Nämä lattialankut on höylätty sata vuotta vanhoista hirsistä, jotka eivät enää soveltuneet rakentamiseen. Niiden elämä tulee jatkumaan saunatuvan lattiana, kunhan ensin ovat lopullisesti kuivuneet.

Pohdinnan alla on se, miten lankut käsiteltäisiin, jotta niiden luonne ei muuttuisi. Yhdeksi vaihtoehdoksi on nostettu lipeäkäsittely, joka on työvaiheena jonkin verran työläs, mutta lopputuloksena on puun tuntua kunnioittava maitomainen pinta.



 
 
 
 
Tyttären kanssa askaroimme puuceen sisustusta ja asensimme käsienpesultaan sekä vesisäiliön. Ihan käyttökunnossa se ei ole vielä, sillä viemäröinti puttuu. Sekin on prosessin alla, mutta pikkuhiljaa...
 
Meistä oli kuitenkin hauska ajatus, että käsien pesu onnistuu puuceen sisällä ja muutenkin, kun tilaa oli ihan riittämiin. Myös vanha komuutti saatiin mahtumaan nurkkaan. Se toimii hyvin aputasona ja säilytystilana.
 






Pesuallas löytyi talon vintiltä ja se maalattiin punamullalla.
Vielä viemäröinti kuntoon ja sitten onkin valmista.
 
 
 
Harvensimme ihan alkukesästä pihan niityltä muutaman koivunrungon. Puusavottaan osallistuivat myös nuoriso ja saunapuita on pinottu kuivumaan. Nyt saatiin niitylle hiukan valoa ja toivomme, että se saa eri kukat loistoonsa.
 
Myös metsäpolkua raivattiin sen verran, että kulkeminen pihapiirin läpi on sopivan vaivatonta. Ennen vanhaa kun oli tapana tätä reittiä kulkea talolta talolle ja se sopii nytkin. Kyllä maalla elämää saa olla.
 
 
 
 
Luonto edistyy omalla tavallaan. Mustikka kukkii parhaillaan eikä onneksi hallasta ole tietoakaan. Tätä herkkua päästään toivottavasti loppukesästä nauttimaan.
  
 
 
 
Metsäpolulla kukkivat metsämansikka, tervakukka ja metsätähti.
 


 
 
 
Tällaiset taideteokset kuvattiin vanhan saunan ikkunanpielistä.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti