keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Autio hiekkaranta

Ailanganniemi, käsittämättömän kaunis luonnon hiekkaranta ja kangasmetsää. Päiväsydän vietettiin nauttien upeista Kemijärven maisemista. Rannalta löytyi mielikuvituksellisia luonnon ja veden muovaamia ajopuita. Onneksi autossa ei ole takapenkillä matkustavia, sillä paljon on kotiin vietävää.

Normaalisti tähän aikaan vuodesta maassa on jo lunta, mutta me saimme jälleen nauttia kirkkaasta aurongonpaisteesta ja nollakelin lämpötilasta. Varjon puolelle mentäessä nenän päässä kyllä tunsi, että pakkasta oli ilmassa. 


Ailanganniemi 

Järvi oli tyyni ja paljasti aaltoilevan pohjansa.

Vesi oli muokannut hiekasta sydämenmuotoinen aallonmurtajan.





tiistai 15. lokakuuta 2013

Syksyn sävel

Syyslomaa Itä-Lapin maisemissa. Tässä kiivettiin Kotavaaran näkötorniin, tosin vain keskimmäiselle tasanteelle. Ihan ylös ei tohtinut kiivetä, sen verran vielä tuuli puhalsi kovaa yöllisen myrskyn jälkeen. Suurimmat myrskytuhot taisivat kiertää Kemijärven, vaikka ympäristökunnissa oli sähkötkin poikki tuhansilta talouksilta. Ainoastaan harmitti, etten saanut matkaani kunnon kameraa. Tytär ehti varata sen omalle syyslomareissulleen, joten nämä kuvat on kännykkäkameran tuotosta.

Kemijärven Kotavaara

Jos vain tähän kuvaan äänet saisi! Ja ne kauniit valkopukuiset linnut, joita satapäin on kokoontunut Kemijärven särkille. Ultima Thulen lintu -laulujoutsen tekee lähtöään eteläisimmille vesille. Särkillä ne viettävät viimeiset syksyn ajat ennen talven tuloa, kesän poikasten harjoitellessa lentoonlähtöä ja kovasti keskenään sanaa vaihtaen, milloin lähdön aika on. Kuuluu siipien läiskettä, kun ne osuvat veden pintaan ja kiihdytys tuottaa lentoon nousun. Mutta, ei vielä, vaikka selvää lähdön tunnelmaa ilmassa on. Voisin kuvitella, että joutsenten lähtö on voimaltaan jotakin samanlaista kuin joesta keväisin jäiden lähtö. Sen olemme kokeneet 2000-luvun alkupuolella Tornio-joella Turtolassa. Yhtä hieno kokemus on kuulemma se, kun joutsenet palaavat keväällä ja ensimmäiset keväthuudot kutsuvat.

Kemijärven selkää


Aurinkoisen syyspäivän retki Kivitunturiin Savukoskelle. Kivitunturin ympäristö on geologisesti havainnollistava, kuinka jääkausi on muokannut ympäristöämme. Rauhassa saimme erämaassa kulkea, muista kulkijoista ei ollut havaintoakaan, jos ei ketun kulkemista samoilla pitkoksilla lasketa.

Yli sata askelmaa ja melkein tavaanlaki tavoitettu.



 Ja näkymä melkein laelta, Kivitunturin kuru. Nämä kaikki on jääkausi muokannut 10 000 vuotta sitten.

Surmanrailo - aikuisen ihmisen helposti nielaiseva, joten ei suotta suojattu puomeilla.

Äitipetäjänlampi oli kutistunut kuivan kesän seurauksena.

Äitipetäjä vahdissa  laavun edustalla. Vieraskirja kertoi meille edellisten vierailijoiden käyneen kolme päivää sitten.

Oli sentää kulkijoita ollut muitakin tai ainakin hän jätti jälkensä pitkospuille. Sen verran häiritsimme myös riekon oloa, että ryntäsi lentoon edestämme kulkiessamme Kivitunturin laella.



keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Erämaan tuntua

Tämän metsälammen ympäristö on ehdoton suosikkini, kun arjessa on aikaa lähteä hiukan pidemmälle ulkoilulle. Ei yhtään ihme, sillä ympäristö muistuttaa hyvin paljon Lapin maisemaa. Lammen ympärillä on toisella puolella kuivaa kangasmetsää ja toisella puolella nevamainen suo, joka on varsin helppokulkuinen näin kuivan kesän jälkeen. Lammella ei enää näkynyt yhtään asukkia. Vielä alkusyksystä siellä uiskenteli sorsalintuja, mutta tunnistaminen jäi siihen, kun ne pelästyivät kulkijaa jo hyvissä ajoin. Nyt ovat tainneet lähteä jo kohti etelän lämpöä. 


Hirvilampi




Paikallinen metsästäjä kertoi, että tämän lammen ympäristössä on ollut jälkiä karhuista, samoin ilveksistä ja miksikäs ei, kun aikamoiset erämaa-alueet on tästä Pohjois-Pirkanmaalle asti. Susia ei ole tavattu näillä main, vaan lähimmät laumat ovat Ruovedellä. Tällä reissulla sain lähteä yksin metsään, kun koirat ehtivät lähteä toisen seurueen mukaan ja toiseen suuntaan, kuin minun suunta oli. Oli jännää olla matkassa ihan yksin. Kuljin hiljaa kamera valmiiksi viritettynä ja mietin, jos nyt näkisin vilahduksen jostain isommasta nisäkkäästä. Siinä suhteessa ei onnea matkassa ollut, mutta muuten oli kyllä hienoa nauttia hiljaisuudesta ja tuulen huminasta ja rantaheinän kahinasta. 


Olen useampana vuonna saanut suolta saaliiksi karpaloita ja nyt ajankohta alkoi olemaan sopiva niiden poimimiseen. Tälläkin kerralla niitä ihanuuksia oli mättäillä odottelemassa. Karpalot pääsevät maustamaan joululikööriä ja juuri näihin aikoihin aloitetuna liköörin valmistaminen takaa hyvän aromikkaan lopputuloksen. Heinä-elokuussa suurin piirtein samoilta mättäiltä poimittiin hilloja, jotka nekin on osa jo nautittu kotijuuston kera ja osa pakkasessa odottamassa talven herkutteluhetkiä. 


Hirvilammensuon karpaloita


Suolla oli erivärisiä rahkasammaleita ja erityisesti nyt maiseman talvea kohti pelkistyessä, pistivät ne maapohjasta esiinRahkasammalia on tosiaan eri värisiä, punaisen-, vihreän-, keltaisen- ja ruskeansävyisiä. Luin jostakin, että rahkasammalien sukuun kuuluu satoja lajeja. Sekin tuli selväksi, että hajonnesta ja tiivistyneestä rahasammaleesta tulee turvetta. Ei siis ihme, että tämänkin suon laidasta löytyy ihan juuri lahoamispisteessä oleva pehkulato ja "heinäkeppejä", joille turvetta on nostettu kuivumaan. Pehkua käytettiin aikoinaan eläinsuojien kuivikkeena. Lievästi antiseptisena se on ollut oiva haavanparannuskeino. Myös entisajan rakennuksissa se on toiminut seinien ja lattioiden tilkkeenä. Tämä meille konkretisoitu, kun Kivimäen lattioita purettiin ja rossipohjasta löytyi paljon kuivaa sammalta.













Reissuni loppupuolella alkoi suon toiselta laidalta kuulua kulkemisen ääntä ja eipä ollut yllätys, että sieltä omat karvakuonot isännän kera tulivat. Siinä ne aikanasa riehuivat ja lähtivät taas jatkamaan omaa metsäkierrostaan. Toinen koirista oli sitten kuitenkin emännälleen uskollinen ja odotteli metsän laitaan jättämäni polkupyörän luona, joko lähdettäsiin  muuta porukkaa katsomaan.