sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Päivä pitenee

Tässä vielä lisää kuvia lattian edistymisestä. Tuo ovi menee eteiseen ja rakenteista päätellen aukko on ollut joskus leveämpi ja matalampi. Oviaukkoa tullaan leventämään ja korkeuttakin se saa seuraavaan ehjään hirsikerrokseen saakka. Tähän sopisi hyvinkin lasiruudulliset pariovet.


Kuvattu pirtin nurkasta. Muurin takaa pääsee keittiöön.

Keittiöön menevää suuaukkoa levennettii hiukan. Myöhemmin myös sen korkeutta nostetaan seuraavaan ehjään hirsikerrokseen saakka. Oviaukosta seuraava huone on siis keittiö ja sen takana pakari. Takan toisella puolella on leivinuuni. Lasiluukut ovat nostettu pois rakentamisen tieltä.





Tässä siis keittiötä. Hirsiseinien edestä on poistettu lastulevyt. Puuhella, joka jo kertaalleen putsattiin, sai puhallusvillakerroksen, kuten myös kaikki muukin irtain. Imurille olisi nyt runsaasti töitä. Puuhellan vieressä näkyy vesipiste, johon juokseva vesi lähteestä tulee. Suunnitelmissa on laittaa tämä oviaukko umpeen ja sijoittaa tiskiallas ja kuivauskaappi tuolle seinälle.



Tässä keittiön näkymää pirtin suuntaan päin. Keittiössä varmaankin osa seinistä levytetään ja osa jätetään hirrelle. Yksi vaihtoehto on hirsiseinän maalaaminen.



Hankkimamme lattialankkuerä riitti juuri pirttiin ja keittiöön. Onneksi lähistöllä oleva saha tekee mallinmukaisesti lankkua lisää, sillä näin leveää lankkua (8 tuumaa eli hiukan yli 20 cm) ei oikein puukaupasta standardina löydy. Sitten taas lattiaurakka pääsee jatkumaan.

Pakari ja eteinen paistattelevat vielä puhallusvilloineen.

Tässä näkyy hyvin puhallusvilla koolausten välissä.

Eteisessä olevasta kaapista on kulku vintille. Nykyiset kierreportaat ovat niin jyrkät, että niiden tilalle pitäisi suunnitella hiukan väljemmät ja turvallisemmat. Vintti kokonaisuudessan onkin sitten oma projektinsa!




Näistä kuvista näkyy hyvin, kuinka pölyävää puuhaa on puhallusvillan laitto on.











Pihassa on monenmoista puukasaa rakennustöiden jäljiltä. Tässä laitetaan paloiksi niitä hirsiä, joita ei ole voitu käyttää rakentamiseen. Näin isosta kasasta saadaan paljon polttopuuta. Illalla tuntui koko kropassa, kun päivä oli vierähtänyt näitä pöllejä halkoessaan. Illallisen ja saunomisen päälle uni maittoi enemmän kuin hyvin. Kolotuksista huolimatta oli se vaan mukavaa puuhaa, eikä nämä keväiset kelit yhtään tunnelmaa latista.



Halkotyömaata.











sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Kevään puuhia

Tässä nyt sitten muutama kuva pirtin lattiasta. Hyvin riittivät laudat ja saadaan vielä keittiöönkin samaa pintaa. Ensin kuitenkin pitää saada puhallusvillat paikoilleen, niin lattian asennus voisi sitten jatkua.
 

 




 
 
 
Yön ja aamun aikana satanut lumiriite suli pois ja saimme toteuttaa oksien polttoa.
 
 
 
 
 
Koko päivä meni tulta valvoessa, illan tullen hiilloksen ympärille alkoi kerääntyä makkaranpaistajia.
 


sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Uutta pintaa

Tuntuu aivan uskomattoman hienolta, kun ollaan siinä vaiheessa, että päärakennuksessa tehdään uutta pintaa. Kesällä 2012 purimme osan vanhoista lattioista ja osan sammaleristeistäkin tyhjensimme itse (oli sekin hullua puuhaa!). Loput lattiat purettiin syksyllä ja samalla imuauto kävi tyhjentämässä eristeet ja se taas oli järjevä ratkaisu.

Nyt alakerran lattioissa on uudet koolaukset ja osassa lattioissa jo uudet eristeet. Tähän pirttiin laitettiin SPu-eriste, joka on lämmöneristyskyvyltään hiukan parempi kuin puhallusvilla, jota sitten tulee muihin tiloihin. 

Samalla seinistä poistettiin lastulevyt, kun niiden myrkyttömyydestä ei voida olla varmoja. Ei sitten tarvitse jännittää, liukeneeko pinnoista formaladehydejä hengitysilmaan. Suunnitelmissa on jättää osa seinistä hirsipinnalle ja osaan laittaa uudet levyt, jotka voisi tapetoida.

Katossa näkyy hyvin maalauksen raja. Tuo maalaamaton kohta oli vaatehuoneen kohdalla. Katto on hyvässä kunnossa ja se maalataan kauttaaltaan.


Pirttiin laitettiin SPU-eriste.

Entisen vaatehuoneen kohdalle muurattiin takka-leivinuuni.
Katon maalauksesta huomaa hyvin aikaisempien huoneiden rajat.

Pakarin puolelle tulee puhallusvilla. Seiniin jätettiin vanhat pinkopahvit, joissa itse asiassa on kyllä hauska ajanmukainen tapetti. Harkinnaksi jää, jätetäänkö se paikoilleen vai tapetoidaanko huone uudelleen, kun tapetissa on kuitenkin rikkinäisiä ja likaisia kohtia.


Lattia lähes vaille puhallusvillaa.


Vanhoissa tapeteissa on tyyliä.

Huone on nimeltään pakari, onhan siellä vanha punainen leivinuuni.

Pakarin katto on levytetty aikoinaan. Onneksi alta paljastuu
hyväkuntoinen paneelikatto. Pieni ovi on vienyt keittiöön ja
naulakon kohdalla on ollut kiinteitä vaatekaappeja.


Keittön koolaukset ovat myös valmiit.
Seinän keltaiset lastulevyt saavat kyllä kyytiä.

Tässä ladotaan ikkunasta sisään pirtin leveää lankkua.

Leveää lankkua löytyi juuri sopiva erä pirtin lattiaan. Tuskin maltetaan odottaa sen asennusta. Edelleen suunnitelmissa olisi lattian lipeäkäsittely vai olisiko maalaus sittenkin parempi vaihtoehto...







Sellainen talvi

Edellisen kerran laitoin tunnelmia marraskuun alkupuolelta ja toiveissa oli kovasti talven tuleminen. Marraskuun lopulla saatiin jo talven tuntua, kun maahan laskeutui pieni kerros valkoista.


Vihreä lieko oli kuorrutettu valkoisella ...


niin kuin koko metsäkin.


Vaan metsän halki kiemurteleva puro juoksi vilkkaasti.


Kivimäki talven auringossa.




Tammikuussa tulikin sitten kova pakkasjakso ja sai luonnon muuttamaan kasvojaan.

Pihatien näkymä.


Hyydejäätä purossa.


Koivujen kauniit huurteiset latvat.



Ylinen järvi, Nokia


Ylinen järvi, Nokia.

Nyt maaliskuun alussa lumet ovat poissa, niin kuin pakkasetkin. Ensimmäisten muuttolintujen laulut kuuluvat ilmoilla. Eilen haravoin ensimmäisen kerran pihamaatamme ja ihan hullulta tuntuu, kun ajatus sanoo, että pitäisi olla talvi, mutta samalla nurmikko paistaa lumettomana ja vihreänä. Moni viisas on kuitenkin jo todennut takatalven vaanivan.


Onneksi pääsimme nauttimaan talven iloista hiihtoloman ajaksi Itä-Lapin maisemiin. Ja kun vielä aurinko meille näyttäytyi kevyessä pakkaskelissä, niin keväältä tuntui myös Lapissa.

Lampivaara, Pyhä-Luosto kansallispuisto.

Näkymät Pyhältä.