sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Hyvä apumies saa hommat sujumaan

Pirtin puuhat olivat siinä vaiheessa, että seinien viimeistely oli käsillä ennen tapetointia. Kipsilevyseinät oli paklattu ja hiottu ja seuraava työvaihe oli seinien pohjamaalaus. Pohjamaalausta suositteli maalarituttumme (toki kipsilevyn päälle tapetointi on mahdollista), sillä jos seinä tai puskusauma joskus eläisi vaikka kosteudenvaihteluiden vuoksi, niin vaalea pohjamaali pelastaisi suurimmat aukot tapetoinnissa.


Pohjamaalattu kipsilevyseinä.


Takan takana oleva hirsiseinä sai myös käsittelyn mäntysuopapesun jälkeen.

Tapetiksi valitsimme Borås Tapetter'in kalkkivaalean pigmettitapetin. Halusimme säilyttää huomion lattiassa ja tummassa hirsieinässä ja siksi tapettivalinta oli simppeli. Lisäksi vaaleaan pintaan on helpompi yhdistää sisustusta ja tekstiilejä. 

Tapetointia todellakin helpotti tapetin yksivärisyys, kun ei tarvinnut huolehtia muusta kuin tapetin saumojen kohtaamisesta (puskusauma). Ensimmäisen vuodan laitossa huolehdittiin sen suoraan laittamisesta ja loppujen vuotien asettelussa "annettiin sitten vain palaa".  Tapetoinnin teki helpoksi suoraan seinään telalla levitettävä liimaliisteri sekä tapetin jämäkkä olemus - tapetointi oli helppoa ensikertalaisenkin. Kehua sopii myös tapetoijan apuria, jonka kärsivällisyys sai homman luistamaan! Siinä tapetoinnin ohessa apumies kantoi sisään puita ja ylläpiti tulta takassa sopivan lämpötilan varmistamiseksi.


Luotisuora ensimmästä vuotaa varten.

Viikonlopun ohjelmassa oli myös nettihuutokaupasta "voitetun" sohvan noutaminen Uudeltamaalta. Kaupat sujuivat hyvin ja sohva oli juuri niin hyvässä kunnossa, kuin ilmoituksessa kerrottiin. Onneksi pirtti on suuri huone, että iso sohva istuu sopii sinne mainiosti. 

Kun verhoilut olivat pesty, maisteltiin sohvan olemusta pirtissä. Kun sotkuisimmat hommat on jo tehtynä, uskallettiin paljastaa myös kaunis lattia aaltopahvien alta. Lopulliseen paikkaansa sohva ja muut kalusteet pääsevät, kun lattia- ja kattolistat on laitettu. Listojen laitto onkin sitten seuraavan vuorossa. 

Teimme myös tutulle puusepälle tilauksen lasiruutuisesta pariovesta, jonka pitäisi valmistua muutaman viikon päästä. Ei kyllä millään mahtaisi odottaa sitä hetkeä, kun pirtti ja keittiö on valmiina ja asuttavissa!

Ensin sohva sai olla tovin takan edessä...


... mutta kun tapetoinnit saatiin tehdyksi, siirrettiin sohva nurkkaa kohti ja paljastettiin lattia aaltopahvien alta.










8 kommenttia:

  1. Heippa! Mitä tuotteita käytit lattian lipeöinnissä ja öljyämisessä? Se on ihanan sävyinen!

    VastaaPoista
  2. Heippa!

    Hauskaa, että olet löytänyt tämän blogitekstini, kun sen kirjoittamisesta on jo aikaa... ja lattian käsittelystäkin. Aineet (lipeä ja öljy), joita käytimme on Conway-merkkisiä ja ostin ne Hattulasta/Aulangolta Domus Classica-liikkeestä (https://www.domusclassica.fi/info/hattula/45/).

    Lattia ja talo on nyt ollut jo muutaman vuoden aktiivisessa käytössä ja pinta on ollut paitsi kaunis, niin myös helppo pitää puhtaana. Meillä ihmisiä ja koiria kulkee ovesta ja pari kertaa vuodessa pesen lattian vedellä ja tolulla. En tiedä, tuleeko jossakin vaiheessa eteen uusintakäsittely, mutta nyt ei ole sen aika.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta! Haha, ei tullut katsottua kuinka vanha blogi postaus, mutta kolusin koko googlen lipeäkäsittelyistä kun todella moni on vetänyt lipeäkäsitellyt lattiat melkein valkoiseksi ja etsin tälläistä missä vielä näkyy puun kaunis lämpö! Muistatko käsittelitkö lattian kerran vai kahteen kertaan öljyllä? :)

      Poista
    2. Ja tuossa löytyy vähän lattiankäsittelyn vaiheita https://ikivihrea.blogspot.com/2014/06/lattian-lipeointi.html

      Poista
  3. Itsekin aikonaan etsin netistä vaikka kuinka tuosta lipeäkäsitelystä tietoa ja aika vähän oli mitään saatavilla. Aika jännä juttu oli se, ettei rautakaupoissakaan myyjillä oikein ollut asiantuntijuutta. Olisiko uudemmat keinot ja käsittelyt parempia. Joka tapauksessa laittiathan pitää käsitellä tavalla tai toisella ja meille valikoitui tämä tapa. Lipeän levittämisen jälkeen hioimme sen käsin hiontalaikasta leikatuilla palasilla. Sitten pölyjen imurointi ja pesu pois ja öljy mahdoillisimman tasaisesti kuivalle lattialle. Ja öljyttyä tuli yhteen kertaan.
    Toivottavasti tästä on apua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle! Nämä Conwoyn tuotteet näyttää vieläkin olevan käytetyimpiä, joten eiköhän niillä hyvä tule :)

      Poista
    2. Kiitos! Tulen vielä häiritsemään, sillä kiinnostaisi tietää onko lattian sävy teillä vielä muuttunut ajan saatossa käsittelyn jälkeen? Luin että lipeä vaikuttaa vielä monien viikkojen jälkeen. Meillä lattia on nyt käsitelty ja näyttää todella keltaiselta.

      Poista