sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Lämpökäsitelty haapa

Melkein valmiissa (?) remontoidussa kodissamme keskeistä tarinaa yhdessä lattian kanssa muodostaa takka- ja olohuoneen sekä eteisen välinen seinä. Alkuperäinen lasikuitutapetilla vuorattu seinä sai kokonaisuudessaan lämpöhaapaverhoilun. Valitsimme paneelin, jossa ponttien rako on pieni ja siksi paneelien rytmi rauhallinen ja mielestämme lämmin, kaunis sekä levollinen ratkaisu. Hyvää lopputulosta korostaa se, että alakerran katto maalattiin valkoiseksi. Se ei ollutkaan mikään helppo urakka, mutta kannatti tsempata!
 
Seiniin ei oikein vielä uskalla kiinnittää mitään, sen verran kaunis puun struktuuri on itsessään. Toiveenamme oli, että seinän puuverhoilu toteutetaan niin, ettei lattianrajaan tarvitse laittaa erikseen listoja. Täytyy kyllä antaa kehut meidän kirvesmiehille hyvästä toteutuksesta.
 
 

Tässä jo uusi lattia, mutta keskiseinä vielä
verhoilematta ja katto maalaamatta.
 
 
Näkymä eteisestä: katto maalattu valkoiseksi ja keskiseinä
saanut puuverhoilun.
 
 
Lämpökäsitelty haapa seinäelementtinä olohuoneessa.
 
 
Takkahuoneen nurkkaus.
 
 
Takkahuone. Tuolit ovat muuten pari-kolme vuotta sitten
nettihuutokaupasta ostetut ja entisöidyt "diplomaattituolit".
 
 
 
Oma projektinsa on takka, jota halusimme saman remontin yhteydessä "fixattavan kevyemmäksi". Lattian purkuvaiheessa takasta jyrsittiin "hiltillä" kaksi hyllytasoa sekä koristeeksi laitetut laatat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sitten vielä pari sanaa saunaosastosta. Uudet lauteet eivät kuuluneet suunnitelmiin - ne kun vain unohtuivat suunnitelmasta. Jotakin aina jää huomioimatta ja siihen kannattaa aina varautua remonttia tehdessä. Saunan entiset, mutta hyväkuntoiset seinäpaneelit käsiteltiin tummaksi sauna-sasulla. Jos vielä joskus teemme jonnekin (?) uuden saunan, saa se olla skandinaavisen vaalea. Mutta nyt siis toimivin ratkaisu oli laittaa seinät tummiksi, jotta uudet lauteet saivat visuaalisesti tilaa. Lauteet kuten suihkutilan kattokin laitettiin lämpöhaavasta - samaa puun tarinaa jatkaen.
 
 
 



 
 

Sauna ikkunaan asennettiin uudet lasitiilet.
 

Lasitiili-ikkuna suihkutilan puolelta.





Pesu- ja takkahuoneen vanha ovi meni vaihtoon ja uudeksi uskalsimme valita lasioven ja kelpaa kyllä kehua valintaa. Ovi sopii hyvin muihin valittuihin materiaaleihin ja keventää takkahuoneen yleisilmettä.


Suihkutilassa ei valoja.



Ja tässä suihkutilassa valot päällä.
 
Kun asutaan remontin keskellä ja nyt tässä vaiheessa tehdään jo omin voimin, niin "sitten tehdään kun ehditään ja jaksetaan" -periaatteella. Onneksi ollaan saatu paljon aikaiseksi ja pienistäkin asioista voi tuntea suurta iloa , varsinkaan kun ei olla mitään rakennusalan ammattilaisia. Ja hyvä juttu on se, ettei tarvitse omistaa kaikkia maailman rakentamisen työvälineitä, vaan voi hyvillä mielin kääntyä rakennuskonevuokraamon puoleen - kaikkea tuntuu olevan tarjolla.
 
Ja mitä sitten seuraavaksi... se on tuo alakerran vessa, johon on jo materiaalit hankittuna, mutta odottaa edelleen sitä inspiraatiota ja aikaa - jäädään siis kuulolle.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 


 






maanantai 27. heinäkuuta 2015

Remontti etenee

Viikko on nyt pidetty taukoa remontista lukuunottamatta joitakin pikkupuuhia. Vaikka valmiiksi saaminen hiukan viivästyykin, niin pieni lepo on tehnyt hyvää, kun on saanut puuhattua muutakin tai muuten vaan oltua.

Pesuhuoneen ja saunan vesieristys sujui ammattilaisilta ripeästi parissa päivässä ja sovitun mukaisesti saatiin postissa sertifikaatti toimenpiteestä. 







Sitten olikin laattahommien vuoro. Suihkuseinälle laitettiin tumma laatta ja muihin seiniin valkoinen, lattiaan pienempi harmaa laatta. Saunan vanhat seinäpaneelit käsiteltiin mustalla saunasuojalla ja uusiin lauteisiin kuten myös pesuhuoneen kattoon valittiin lämpökäsitelty haapa. Myös uudet suihkut asennettiin.



Lilli odottelee pääsyä saunan löylyihin ja
katsoo ikkunasta näkyykö siiliä tai kissoja pihamaalla.




Iso urakka on alakerran katon maalaamisessa. Alkuperäinen vaalea paneeli vaatii kolminkertaisen maalauksen, mutta lopputulos on hyvä. Tuntuu muuten hienolta, kun saa keittää aamukahvit ja laittaa ruoat keittiössä. Ruokapöytänä toimii vielä pikkupöytä, mutta pikkuhiljaa joitakin tavaroita voi paikoilleen asettaa.


Tässä maalaamatonta kattoa...

...ja tässä katto maalattuna.


Peppi ja Lilli ensimmäistä kertaa uudessa tassupesualtaassa :)

Tulevia puuhia on saunaosaston viimeistely, takan kunnostaminen, alakerran katon maalaaminen, ikkunaseinien lasikuitutapetin peittäminen, muutaman seinän panelointi, listoittaminen, kodinhoitohuoneen ja WC:n kunnostus... ja mitä sitä nyt onkaan... hommaa piisaa.


lauantai 27. kesäkuuta 2015

Lattia vaihtoon ja vähän muutakin


Tämä oli lähtötilanne. Aikanaan talon edellisten asujien valitsemat lattialaatat saivat vihdoinkin kyytiä, sillä lattialaatta oli osittain irronnut ja joistakin kodista pinnasta rikki eikä värikään sitten oikein sopinut makuumme. Tätä remonttia oli jo pitkään suunniteltu, mutta nyt tämän kesän ohjelmaan se sitten nappasi (vihdoinkin!).




Alakerran tavarat ja huonekalut ehdittiin juuri ja juuri kantamaan pois remppamiesten jaloista. Osa vietiin varastoon ja autotalliin, suurimmat kannettiin pihaamme tuotuun merikonttiin ja ne mitä ei enää haluttu itsellä pitää laitettiin sitten facebookin kautta kierrätykseen. Pihaan tuotiin myös jätelava, jolle piikatut vanhat laatat kärrättiin. Siinä meni pari työpäivää ja lava sitten onneksi kuljetettiin pois, kun piha oli niin ahdas, että piti aitojen yli loikkia, jos kotiin meinasi päästä.




Asustelemme talon yläkerrassa, jossa yksi makuuhuoneista toimii kodinhoito-vaatehuone-työhuone-yhdistelmänä, yksi makuuhuone nukkumisen lisäksi toimittaa olohuone-keittiö virkaa. Ahdasta on, mutta toimeen tullaan, kun onneksi on pienempi kylpyhuone olemassa. Ainoastaan pyykkihuolto herättää huolta, se kun ei näissä olosuhteissa onnistu. Anoppilaan ei onneksi ole pitkä matka ja sinne on lupa mennä pesukonetta käyttämämään. Televisiota ei ole, mutta hyvä elokuvastudio saatiin aikaiseksi, kun läppärin kautta yhdistettiin isommalle näytölle kuva ja viritettiin kaiuttimet kiinni (melkein Dolby surraund :)) Sitten vaan katsojille paljon peittoja, tyynyjä ja herkkuja... kyllä sitä remontin keskelläkin voi rentoutua :)








Pesukone ja kuivuri lomalla autokatoksessa.
Ehjänä irronneet laatat pääsivät kierrrätykseen.








Laattojen irrotuksen jälkeen lattia hiottiin ja imuroitiin. Pölyä oli muuten ihan hirveesti ja millään tavallisella pölynimurilla ei imurointia olisi voinut suorittaa. Jälleen kerran voi vain kiittää rakennuskonevuokraamoiden olemassa oloa, kun melkein mikä tahansa laite löytyy helpostikin.

Lattian hiontaa timanttilaikalla. Jostakin kumman syystä työmiehellä ei ole tässä kuvassa suojaimia päällä,
mutta kyllä ne oikeasti olivat ja todella tarpeen, sillä niin paljon pölyä oli ilmassa.


Kuivapölylle tarkoitettu imuri.


Lattiaremontin lisäksi päätettiin uusia pesuhuoneen, saunan ja wc:n laatoitus. Erilaisia kylpyhuonesisustuksia on kyllä tullut katsottua paljon ja hyviä vinkkejä saatu netistä. Laatat lattiaan ja pesutiloihin on nyt tilattu  ja toimitukset ovat toimineet. Täytyy kyllä kehua käyttämiemme laattafirmojen puolesta (kaksi eri laattafirmaa), että homma on pelannut molempien kanssa juuri niin kuin on sovittu.








Viikonlopun jälkeen pesutiloihin laitetaan vesieristykset (pitää olla laillistettu vesierityksen tekijä) ja niistä laaditaan kirjallinen dokumentti, joka on tärkeä ainakin siinä vaiheessa, jos taloa aikoo joskus myydä.